外國升學

本文由 cherry 在 2006-01-02 發表於 "生涯規劃討論區" 討論區

1. 55029245

cherry
    Expand Collapse

讚:

我今年18歲

但我中四那年要重讀

如果唔係歲數問題我可以到外國做交流生因為交流生相比價錢平好多

結果我喊左成個星期

因為我既夢想好似幻滅

但我覺得事實上由外國大學番黎既學生真係有多D機會

我屋企經濟唔係好好我更加想去外國升學就如Y旺套戲荁宣佢為左脫離屋邨生活

但我既朋友都覺得要儲錢儲到幾時先去到Y?儲到你都老啦,,,,,,

但一生人得一次我真係好想體驗其他國家文化Y!!!

有冇人話我知我可以點做??

2. crystal

crystal

您屋企經濟唔係好, 仲要浪費金錢滿足自己, 您都幾自私喎, 屋企人想您工作多過讀書啦, 係唔係先?

#2 crystal, 2006-01-03
  3. Angel

Angel

[parsehtml]<P>你所講既機會係咩機會? 就業? 人工高?</P>[/parsehtml]

4. 55029245

cherry

讚:

但係我覺得我生出黎

父母係就係供書教學花左好多錢係我一生

但我唔係佢地既扯線公仔一出世到我讀書就係為左將來搵份好工,有收入就比佢地

咁我都覺得父母好自私o者?

而且我知道係就係辛苦父母同自己但若果將來有回報我又覺得值得

到我老左都冇後悔冇嘗試實現自己既理想?

而且條路係自己揀?

多D機會考慮不同既工作?首先英文會進步?

5. crystal

crystal

[parsehtml]. 您想去外國, 沒人阻止您, 不過您要放低父母就係比錢您去讀屎片心態, 您都識講屋企經濟唔係好, 仲要拎屋企人d 錢去比您, <P>話咩父母係就係供書教學花左好多錢係我一生, 咁您既一生就係駛父母錢架啦下, </P> <P>您e d 至係想逃避, 根本就沒能力去讀書, 中四仲要重讀, 好極有限.</P>[/parsehtml]

#5 crystal, 2006-01-03
  6. 55029245

cherry

讚:

但唔係喎

我D老師話佢有幾個學生會考得3分又懶

佢參加左一年交流後成個人脫胎換骨

當地有公司請佢

佢又有大學收佢

而且我重讀又唔係我讀屎片我有另外原因

7. Angel

Angel

[parsehtml]<P>其實一個人是否成功並不在於人地有無去外國升學,<BR>係取決於你肯唔肯用心去學.<BR>香港夠有人會考得0分做左經理, 又有人會考好低分都讀到本地大學.<BR>我識個人係外國讀書, 到最後都係同D中五, 預科, 大學畢業既做埋同一個post.</P> <P>講真, 去外國讀書真係唔平.<BR>就算有獎學金, 聽人講金額都唔多.<BR>你想去之前, 有無真真正正做過research話想讀咩, 同埋邊度讀, 同埋當地文化係唔係真係岩你?</P> <P>升學金錢問題我建議你去D升學中心問下.</P> <P>最後想問你, 咁你重讀既原因係咩?</P>[/parsehtml]

8. crystal

crystal

同埋仲有一野未話您, 就係您宜家用咩心態想去外國讀書, 您以為讀完番黎就有皇帝位同辦公室坐啊? 我諗您要搞清楚先囉, 人地宜家終於問您重讀既原因係咩? 仲唔答人?

#8 crystal, 2006-01-06
  9. PoorStudent

PoorStudent

Just focus on your current studies.

#9 PoorStudent, 2006-02-23
  10. 魚皮占

魚皮占

[parsehtml]<P>你想去外國讀大學...我有介紹</P> <P>你msn我啦..:fishskin1989@hotmail.com</P>[/parsehtml]

#10 魚皮占, 2006-06-18