好煩煩煩煩...

本文由 Chung 在 2006-04-11 發表於 "生涯規劃討論區" 討論區

1. Chung

Chung
    Expand Collapse

[parsehtml]<P>小弟是B卷肥佬而升上中六....由於學校的科目限制...所以最後讀了3科AL...<BR>今年我重考英文A卷...因為無信心B卷合格...</P> <P>近來我因成績問題感到好煩...3科AL的確好大大大挑戰性...<BR>原本我都打算drop 科...但係有人講drop 左一科之後...上大學既要求就會增加.....<BR>就係因為咁....我最後無drop...直到而家....</P> <P>我原本既計劃係...而家先弱點攻擊....操好成績既差的科目(英文,中化,pure)<BR>到放暑假就追返自己強項(phy chem)...</P> <P>咁我應該點好!?<BR>我既目標係上大學,我讀drop 左好d 定 維持現狀!?</P>[/parsehtml]

2. Angel

Angel

如果你2AL入大學, 你AL考試成績要好好先得(起碼要2C),<br />
    因為大部分考生都考2AL+1AS, 佢地有科AS幫佢地加下分.<br />
    <br />
    你個3科, 有D大學會列入學校附加要求入面.<br />
    就講最唔掂個科pure maths, 都有幾多學系當佢係附加要求.<br />
    如果你肯定你pure maths U緊, 否則就唔好drop.<br />
    <br />
    但係溫既同時, 你要攪掂其他掂同唔掂既科目(尤其中, 英文).<br />
    我覺得你擺去中英文既effort應該比擺落pure maths科.<br />
    即使你AL有幾得, 中或/和英唔合格已經無degree讀.<br />
    <br />
    既然你目標係入大學, 咁你想入大學咩系呢?

3. Angel

Angel

更正:<br />
    我覺得你擺去中英文既effort應該比擺落pure maths科多.

4. Chung

Chung

[parsehtml]<P>有呀...我而家真係擺好多好多時間係中英到...<BR>所以平時基本上都無時間讀phy,chem...<BR>只有星期六日抽少許時間出來睇下本書...</P> <P>英文...我覺得自己係有進步到...<BR>中化...前日統測完...又係衰左...無進步到....(可能improve 中化既方法錯左.....)<BR>pure...上學期測驗全班最低分...我就feel 到有危機....迫於無奈要急起直追...</P> <P>今日都測完chem...肥佬左...但都係我預計之內...<BR>只有3日自修成本chem 書...成績都唔好得去邊...<BR>而家唯有望復活節認認真真地追...</P> <P>&nbsp;</P> <P>但心中總有不甘...F.5&nbsp; phy,chem名列前茅...而家就跌落深淵....</P>[/parsehtml]

5. ApriL

ApriL

我今年中七, 上年修Phy, Chem同Bio, 不過Phy真係唔掂, so drop o左Phy,<BR>我當然唔係叫你都drop啦! 始終讀多科AL對入U係好架!! <BR>drop科只係令你有更多時間去應付其他科目

6. 黃 Sir

黃 Sir

是否應 Drop 科,視乎你的表現。如果你覺得 Pure Maths 將來高考沒有什麼機會合格,那麼也可以考慮 Drop 的。Pure Maths 這一科確實對不少學生來說都是頗有難度。<br />
    <br />
    就算你讀三科 AL,到時如果成績差,還不是一樣入不到大學?讀中英加兩科 AL,如果成績好,仍然有機會入大學。

#6 黃 Sir, 2006-04-13
  7. crystal

crystal

[parsehtml]<P>我建議您最好搞好英文先,</P> <P>連卷肥佬仲硬升上中六, 我見到宜家超多例子,</P> <P>就係咁博升中七, 到頭黎自己又要去讀大專,</P> <P>我見好多都係後尾考番英文, 仲要英文A卷,</P> <P>都係肥佬哂, 當拎完成績表之後, 佢校長就已經叫佢下年唔駛讀,</P> <P>就咁做人要識量力而為, 唔好下下去咁盡, 如果唔係失去的是您自己.</P> <P>&nbsp;</P>[/parsehtml]

#7 crystal, 2006-05-08
  8. nickname-yss-993432

nickname-yss-993432

升中或升大學都好煩,唔知怎好:coldsweat:

#8 nickname-yss-993432, 2010-11-24
  9. 凱樑彼得

凱樑彼得

其實最緊要係自己盡左力,問心無愧就得
    去左間好既學校,唔好自滿
    去左其他學校,都要做好自己,為自己既將來鋪路

成績係自己既,得到咩結果都係睇自己有無去努力既~

唔怕

#9 凱樑彼得, 2010-11-24
  10. Shelly2222

Shelly2222

:blush: 盡力{:2_27:} {:3_52:}

#10 Shelly2222, 2011-11-26
  11. Expand Collapse

升中或升大學都好煩,唔知怎好
    nickname-yss-993432 發表於 2010-11-24 10:34

其實最緊要係自己盡左力,問心無愧就得
    去左間好既學校,唔好自滿
    去左其他學校,都要做好自己,為自己既將來鋪路

成績係自己既,得到咩結果都係睇自己有無去努力既~

唔怕

12. safin

safin

ha!ha!!!!!!!!!!!

13. safin

safin

haha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14. NIcholas Wong ^_^

NIcholas Wong ^_^

回覆 13# safin

Ha what??? :sweat: :sweat: :sweat:

#14 NIcholas Wong ^_^, 2012-02-16