關於中六升學既問題

本文由 eddie 在 2005-06-13 發表於 "生涯規劃討論區" 討論區

1. eddie

eddie
    Expand Collapse

[parsehtml]<P>各位好!我想問一些關於中六升學既問題:</P> <P>我今年二十一&#27507;,係2001年中五畢業,會考11分,本來應該可以升到中六,<BR>但係因某些原因而出左黎做野,而宜家覺得學歷好重要,所以決定再讀番書.</P> <P>我想問下如果我係今年再找中六學位,機會大嗎?<BR>譬如以直資學校黎講,我應該宜家去聯絡學校,抑或等到放榜後至&#25598;?<BR>有無有關直資學校既資料可以係網上&#25598;?例如收生準則或科目?</P> <P>而私立學校又好唔好呢?有無有關私立學校既資料可以係網上&#25598;?<BR>例如收生準則或科目?</P> <P>又或者大家有無其他建議呢?</P> <P>謝謝!<BR></P>[/parsehtml]

2. 黑暗天使

黑暗天使

[parsehtml]<P>一般而言,會考放榜後的收生程序只收應屆會考生,應屆的都收不完,何況往年的呢﹖不論直資、津貼都是一樣的。</P> <P>至於私校,老實說,我讀過私校,真的不好讀,沒人上課的。只是貴而已。</P> <P>不如自修好了。</P>[/parsehtml]

#2 黑暗天使, 2005-06-13
  3. crystal

crystal

[parsehtml]<P>您這樣說不如叫人家不要讀書, 這樣做法過份非常, 其實如果要找中學並不容易, 但是如果要找直資或私校就容易得多, 一般而言, 在放榜前應去聯絡學校, 問他們是否收生, 大多數都會的.</P> <P>另外, 私立學校有些比較貴一點, 有些比較便宜一點, 不過質素上的確有點差距,</P> <P>至於有關私立學校的資料, 可以查看今年度香港教育統籌局 (hongkong Education and manpower bureau )內中學指南, 內裡會列出學校資料, 直資學校反而在網上比較難找, 因為直資學校大多是 band 1 級別, 或者是英文中學. </P> <P>&nbsp;</P>[/parsehtml]

#3 crystal, 2005-06-14
  4. Yvonne

Yvonne

[parsehtml]<P>其實你有沒有考慮過讀夜校啊?這亦可能是另一條出路...just keep on trying....add oil la~~^^</P>[/parsehtml]

5. eddie

eddie

[parsehtml]<P>Crystal, Yvonne 多謝你們的意見及鼓勵, 我會俾心機去&#25598; ga 啦! ^^</P> <P>另外, 我想再問下有關直資學校同夜校私校既問題:</P> <P>1. 如果我本身讀英文中學, 想試下&#25598;中文學校(因為英文中學通常banding 高,</P> <P>所以對收生要求好高), 唔知得唔得同機會高唔高呢?</P> <P>2. 而夜校方面, 我查過保良局胡忠中學夜校部資料, 學費雖然合理, </P> <P>但上學時間係由6:20~9:30, 每日得三個鐘,相比日校,學既野會唔會少左同急左?</P> <P>3. 而私校我就&#25598;到現代書院, 當代學院同遵理學校, 完全因為廣告至知,</P> <P>但係質素又唔知係咪另一回事!</P> <P>謝謝各位回答!</P>[/parsehtml]

6. 小貓貓

小貓貓

[parsehtml]<P>直資中學收中六學生,都是在放榜當日開始收</P> <P>有部份既直資中學都可以試一試(因為往年於放榜之後幾日仍然收生中)</P> <P>不過有不少既預科都是以英文教學</P> <P>唔知你是文/理/商/工??</P> <P>另外,中英合格嗎??</P> <P>&nbsp;</P>[/parsehtml]

#6 小貓貓, 2005-06-15
  7. eddie

eddie

[parsehtml]<P>小貓貓你好!</P> <P>我本身讀文商科:</P> <P>中文, 英文, 數學, 中史, 地理, 會計, 經濟--中英文合格.</P> <P>另外, 我想問下如果我宜家&#25598;直資學校(因為唔想等到放榜),</P> <P>機會又大唔大呢?</P> <P>而夜校聽人講, 話由於學習時間短, 所以要讀3年先畢業, 唔知係咪真呢?</P> <P>多謝各位解答</P> <P><FONT size=3></FONT>&nbsp;</P>[/parsehtml]

8. 小貓貓

小貓貓

[parsehtml]<P>1)機會不大</P> <P>因為直資中學既中六學位,都與津校一樣(當中都是有部分經費是由政府資助)</P> <P>你可以在8月份問一問直資中學(上年都有學位剩餘)</P> <P>例如:地利亞、新法</P> <P>&nbsp;</P> <P>2)政府之前開既預科是需要讀三年</P> <P>不過現在都判了比其他機構做</P> <P>則只需讀二年~~</P> <P>&nbsp;</P>[/parsehtml]

#8 小貓貓, 2005-06-16
  9. eddie

eddie

[parsehtml]<P>多謝晒咁多位解答我既問題, 我諗我已經知道應該點做,</P> <P>日後有更新既情況, 再告知大家!</P> <P>THX~</P> <P>&nbsp;</P>[/parsehtml]